Stadhuis Rotterdam

menu knopVrijdag 25 oktober | Zaterdag 26 oktober | Zondag 27 oktober

Op de volgende drie plekken in het stadhuis van Rotterdam wordt de belangrijkste humanist van Nederland blijvend herdacht.

Balkon
Wij kennen allemaal wel het balkon van het stadhuis vanwege bepaalde huldigingen. De figuren direct boven het balkon stellen van links naar rechts ‘overheidsdeugden’ voor: Ondernemingsgeest, Beleid, Betrouwbaarheid en Volharding (beeldhouwer prof. A.W.M. Odé). Hierboven zijn drie koppen van historische personen aangebracht (beeldhouwer E. Van der Tuuk), die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van verschillende gebiedend
van het culturele leven in Rotterdam:
• Johannes van der Veeken, bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie (ca. 1600) op het gebied van de Handel en Scheepsvaart;
• Erasmus, humanist en meest vooraanstaande intellectueel van zijn tijd (ca. 1500) op het gebied van de Wetenschap;
• Pieter de Hooch, kunstschilder die lange tijd in Rotterdam heeft gewerkt (ca. 1650) op het gebied van Kunst.

Antichambre (Kamer van de Burgemeester)
Deze kamer is helaas niet te bezichtigen. Links naast de deur hangt een plaquette met de beeltenis van Erasmus en de tekst ‘Plutôt moins savoir et aimer davantage’, ‘liever minder weten en meer liefhebben’.

Kamer 120
Boven de deur van Kamer 120, de koffiekamer van de raadsleden (niet te bezichtigen), is een mozaïek aangebracht met een voorstelling van Erasmus (1466-1536), Rotterdams beroemdste burger. De tekst luidt: ‘Hier rees de groote zon en ging te Bazel onder’.